COVID-19 та вітамін К

Дефіцит вітаміну К погіршує перебіг COVID-19

Інфекція COVID-19 призводить до вираженого позапечінкового дефіциту вітаміну К, що, у свою чергу, спричиняє порушення функції деяких позапечінкових білків, таких як ендотеліальний антикоагулянтний протеїн S, при нормальній печінковій прокоагулянтній активності. Це запускає процес підвищення зсідання крові, що спостерігається у пацієнтів з тяжким перебігом COVID-19.

Генетичний поліморфізм вітамін К протеїн редуктази комплекс 1 (VKORC1 −1639A) уповільнює метаболізм вітаміну К та найчастіше спостерігається у жителів Сходу. Це пояснює легший перебіг цієї інфекції у східних країнах порівняно із західними.

Таким чином, дефіцит вітаміну К є прогностично несприятливим фактором у хворих на COVID-19 і може бути пов’язаний з більш важким перебігом захворювання.

Джерело: Medical Hypotheses  Volume 144, 2020, 110218