Недостатнє споживання рідини прискорює старіння

У однорічної дитини вміст води в організмі становить 70% від загальної ваги, до 60 років цей відсоток становить менше 60%. Зниження рівня води в організмі призводить до підвищення осмолярності плазми крові, що, у свою чергу, погіршує периферичну мікроциркуляцію та порушує забезпеченість тканин киснем та поживними сполуками.

Крім цього: стан гіперосмолярності порушує утворення АТФ у клітинах, пошкоджує структуру білків та ДНК, порушує синтез гормонів, викликає тканинний оксидативний стрес і таким чином прискорює декілька ключових механізмів старіння в організмі.

До факторів способу життя, які збільшують осмолярність плазми, відносять: харчування з надлишковим вмістом білка тваринного походження, споживання алкоголю, недостатня фізична активність, недостатнє споживання рідини та натрію (сіль).

Найбільш оптимальним типом харчування, що зменшує осмолярність плазми, є середземноморський раціон.

 

*Джерело: Vikas K et al. Dietary nitrate provides sustained blood pressure lowering in hypertensive patients: a randomized, phase 2, double-blind, placebo-controlled study. Hypertension. 2015;65(2):320–327.

 

 

Клініка Святого Даміана Цілителя