Целіакія: що це таке та які симптоми можуть бути?

Сьогодні багато людей стикаються з різними аутоімунними захворюваннями, які можуть проявлятися як у дитячому, так і дорослому віці. Однією з найбільш поширених хвороб є целіакія. Про це аутоімунне захворювання пропонуємо поговорити більш детально.

Целіакія — що це таке і чим хвороба викликана?

Целіакія — це аутоімунна хвороба дорослих та дітей спадкового характеру, яка розвивається через систематичну непереносимість глютену (клейковини). 

Глютен є білковим комплексом, який міститься безпосередньо у верхній оболонці таких зернових культур як ячмінь, жито та пшениця. Попри те, що овес не містить глютену, деякі різновиди цієї рослини мають речовини зі спорідненим складом до нього. Саме тому і овес може вступати в реакцію з антитілами до цієї речовини. Дане захворювання зустрічається по всьому світу, адже його розвиток повʼязаний саме з вживанням таких злакових культур.

Целіакія і непереносимість глютену сьогодні є дуже розповсюдженим захворюванням. В організмі людей, що генетично схильні до целіакії, виникає відповідна імунна реакція, яка направлена на пошкодження тонкого кишківника. Внаслідок цього на внутрішній поверхні органу відбувається відмирання невеликих пальцеподібних ворсинок, які активно беруть участь у процесі всмоктування корисних та поживних речовин у кров.

Запалення слизової оболонки кишківника призводить до того, що порушуються його функції. Мова йде про:

  • секреторну діяльність;
  • засвоєння;
  • травлення.

Наслідком цього аутоімунного захворювання є загальне порушення харчування, що згодом проявляється різними побічними змінами, наприклад, шкірного покрову, гладких та скелетних мʼязів, а також нервової системи.

Пацієнтам потрібно дотримуватися особливої для целіакії дієти, адже присутність клейковини в раціоні людини з таким захворюванням призводить до постійного антигенного пресінгу. Внаслідок цього існує висока ймовірність розвитку інших аутоімунних хвороб. Такий антигенний пресінг призводить до виснаження імунної системи людини, проблем з її функціонуванням.

Ось ряд аутоімунних і інших захворювань, які повʼязані з целіакією: 

Клінічна картина целіакії

Таке аутоімунне захворювання як целіакія має власні особливості, які не характерні для інших хвороб. Але через те, що симптоми целіакії можуть поєднуватись із симптомами, які виникли через пошкодження кишківника та інших органів, а також через те, що целіакія дуже часто поєднується з іншими аутоімунними (чи не аутоімунними) хворобами, симптоми захворювань накладаються один на одного та змазують загальну клінічну картину, ця аутоімунна хвороба може залишатись тривалий час недіагностованою. 

Рання діагностика целіакії і введення безглютенової дієти суттєво впливає на зниження рівня ймовірності розвитку другого аутоімунного захворювання. 

Симптоми целіакії у дорослих: 

  • Слабкість; 
  • Болі у животі; 
  • Метеоризм; 
  • Залізодефіцитна анемія; 
  • Лактозна недостатність; 
  • Закрепи; 
  • Остеопороз; 
  • Диспепсія, рефлюксна хвороба; 
  • Головний біль; 
  • Тривога та депресія; 
  • Та інші. 

У дітей симптоми можуть відрізнятись.  

Це захворювання поділяють на:

  1. Класичну целіакію
    Проявляється ознаками та симптомами мальабсорбції: діарея, втрата ваги, порушення росту. 
  2. Некласичну целіакію
    Без ознак мальабсорбції, але з іншими симптомами зі сторони ШКТ. 
  3. Субклінічна целіакія
    Немає симптомів з боку ШКТ, але є дефіцит заліза, підвищення печінкових ферментів, ураження емалі та інші симптоми. 

Якщо відчуваєте якісь з цих симптомів, записуйтесь на консультацію до лікаря для виявлення причини.

 

 

Хвороба у латентній формі може проходити абсолютно без симптомів, при цьому продовжують відбуватися небезпечні зміни в тонкому кишківнику. Через це організм людини перестає отримувати достатню кількість вітамінів та мікроелементів, зокрема фолієвої кислоти, кальцію та заліза. Такий стан особливо небезпечний для дітей та вагітних жінок.

Клінічна картина целіакії у дітей та дорослих пацієнтів суттєво відрізняється. Наприклад, у маленьких дітей перші симптоми починають проявлятися після того, як в їх раціон починають вводити глютен, наприклад, у вигляді манної каші. Хворі більш зрілого віку, наприклад, у 25-40 років, можуть стикнутися з першими проявами захворювання після серйозного навантаження на організм, яке стане пусковим механізмом. Часто мова йде про перенесення тяжкої інфекційної хвороби, травми, стресу, операції, вагітності, грудного вигодовування.

Діагностування аутоімунного захворювання

Біопсія дванадцятипалої кишки все ще залишається основним методом в діагностиці дорослих пацієнтів з підозрою на целіакію. 

Також важливими дослідженнями в діагностиці целіакії є: 

  • виявлення типових ознак та симптомів; 
  • позитивний результат на антитіла; 
  • позитивний результат на HLA-DQ2 та/або HLA-DQ8. 

Ми для діагностики також використовуємо тест DNA Health

Цей тест допомагає лікарю встановити оптимальне харчування, спираючись на отримані дані.
Аналіз покаже: 

  • Метаболізм ліпідів; 
  • Рівень здоровʼя кісток; 
  • Метилювання; 
  • Наявність запалення; 
  • Рівень оксидативного стресу; 
  • Чутливість до інсуліну; 
  • Чутливість до продуктів харчування; 
  • Необхідність детоксикації. 

Також важливим аналізом є дослідження сироватки крові на низький рівень гемоглобіну, альбуміну, кальцію, калію, магнію та фосфору. 

А також визначається наявність чи відсутність дефіциту заліза та вітаміну D3. 

Наша клініка співпрацює з лабораторією Genova за допомогою якої ми проводимо тест Celiac Profile. Це аналіз крові, який вимірює важливі маркери, що допомагають у діагностиці целіакії, включаючи загальний IgA, антитіла до тканинної трансглютамінази IgA (tTG IgA) та IgG (tTG IgG), антитіла до дезамідованого гліадину IgA (DGP IgG) та антиендомізіальний IgA (EMA IgA).

Як додаткова діагностика може проводитись капсульна ендоскопія чи конфокальна ендомікроскопія. 

Які саме дослідження вам необхідні визначає лікар, спираючись на ваші симптоми, генетику та інші фактори. 

 

Особливості лікування целіакії

Головним принципом лікування цього аутоімунного захворювання є дотримання безглютенової дієти, при цьому важливо це робити протягом всього життя пацієнта. Така дієта заснована на виключенні абсолютно всіх продуктів, до складу яких входить ячмінь, жито та пшениця: 

  • борошно; 
  • згущувачі; 
  • солод; 
  • манна крупа; 
  • зернові добавки; 
  • емульгатори; 
  • стабілізатори; 
  • крохмаль; 
  • та інші. 

Дозволеними продуктами є:

  • фрукти та овочі;
  • молочні продукти;
  • яйця;
  • субпродукти;
  • риба;
  • крупи (рис, гречка, кіноа, амарант);
  • соя;
  • кукурудза;
  • мед та цукор;
  • всі різновиди мʼяса та мʼясних продуктів;

Пацієнтам важливо ретельно вивчати склад продуктів, щоб мінімізувати ймовірність вживання глютену. Сучасні виробники наносять спеціальне маркування «перекреслений колосок» на більшість продуктів без глютену.

У разі виявлення дефіциту деяких компонентів в організмі додатково можуть призначатись препарати магнію, хрому, заліза, кальцію, фолієвої кислоти та вітаміни групи B, вітаміни С і K, а також цинк. Пацієнти з целіакією повинні регулярно проходити періодичний моніторинг стану організму, зокрема відсутність антиендомізіальних, тканинних антитрансглутаміназних антитіл є непрямим доказом правильного дотримання безглютенової дієти.

При цьому захворюванні також до дієтичного лікування можуть застосовуватися інші препарати.

Записуйтесь на консультацію до наших лікарів функціональної медицини та вам підберуть оптимальну діагностику і план лікування целіакії.