Чи корисний мигдаль для  кишківника?

Мигдаль – корисний продукт який в своєму складі має жирі, клітковину та поліфеноли. Американські вчені,  провели рандомізоване та контрольоване дослідження серед 87 здорових людей, розподіливши їх на 3 групи: перша група вживала цільний мигдаль (56 г/д), друга мелений мигдаль (56 г/д), а третя ізокалорійний контрольний кекс на протязі 4 тижнів. В результаті дослідження було встановлено, що кількість біфідобактерій,  кишківнику не змінилась, як і показники різноманітністі бактерій але загальна ряснота бактерій зменшилась. Однак вживання мигдалю збільшило кількість бактерій Oscillibacter, та відмічена тенденція до зниження кількості бактерій Lachnospiraceae. Найбільш суттєвий вплив мигдалю відмічений відносно корисних для організму жирних кислот з коротким ланцюгом, та його основного представника бутірату. Бутірат має дуже суттєвий протизапальний вплив на слизову оболонку кишківника, забезпечує енергією клітини  товстої кишки, зменшує ризик розвитку пухлин, та підтримує бар’єрну функцію слизовою оболонки товстого кишківника, що запобігає транслокації (переміщенню) бактерій з товстої кишки у внутрішнє середовище організму, особливо в органи сечо-статевої системи, що може спричинити виникнення запального процесу в останніх.

Автори дослідження зробили висновок, що вживання мигдалю на протязі 4 тижнів не впливає на склад бактерій кишківника, однак суттєво покращує функціональну активність мікробіому.

The American Journal of Clinical Nutrition, 2022, nqac265