Флавоноїди какао суттєво зменшують смертність від серцево-судинних захворювань серед осіб похилого віку

Отримання позитивного довгострокового клінічного результату тих чи інших терапевтичних способів лікування стосовно досить складних за причиною та механізмами розвитку хронічних захворювань досить складна річ, особливо серед літніх осіб. Тому цікавою виявилась публікація, яка вказала на позитивний терапевтичний вплив екстракту какао на перебіг серцево-судинних захворювань.

Вже досить давно почали з’являтись публікації які вказували на позитивний вплив вживання какао або чорного шоколаду на різноманітні хронічні захворювання, в тому числі серцево-судинні. Так встановлено що вживання какао та продуктів його переробки покращують ендотелій залежну вазодилятацію[1], знижують артеріальний тиск[2], зменшують прояви запальних процессів[3], в тому числі і в судинах, гальмують агрегацію тромбоцитів[4].

Рандомізоване, подвійно сліпе, плацебо контрольоване дослідження (COSMOS) серед 21442 дорослих осіб США, в тому числі 12666 жінок старше 65 років, та 8776 чоловіків старше 60 років. У яких не було інфаркту міокарду, інсульту, та у яких не діагностовано злоякісні пухлини на протязі останніх 2 років перед дослідженням. Досліджувані приймали 500 мг флавоноїдів какао в день, які містили 80 мг. епікатехінів та таблетку мультівітаміну. Вживання екстракту какао знижувало кількість загальних серцево-судинних захворювань на 10%, інфаркту міокарду на 13%, інсульту на 9%, однак ці зміни не були статистично значимим. Однак екстракт какао знижував ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 27%, що мало статистичну значимість.

 

Am J Clin Nutr 2022;115:1490–1500.

[1] Br J Nutr 2015;114(8): 1246–55.

[1] Cochrane Database Syst Rev 2017;(5). doi:10.1002/ 14651858.cd008893.pub3

[1] J Nutr 2015;145(7):1459–63.

[1] J Nutr 2000;130(8):2120S–6S.

[1] Br J Nutr 2015;114(8): 1246–55.

[2] Cochrane Database Syst Rev 2017;(5). doi:10.1002/ 14651858.cd008893.pub3

[3] J Nutr 2015;145(7):1459–63.

[4] J Nutr 2000;130(8):2120S–6S.