IgG до 24 спецій (24 IgG spices + Total IgE)

Короткий описПоказання до дослідженняПоказникиІнструкціяЗразок аналізу

Аналіз на визначення антитіл (імуноглобулінів) класу G (далі – IgG) до спецій – це тест, який вимірює антитіла до звичайних продуктів, які, однак, часто можуть зустрічатися в раціоні (всього 24 продукти). Панель також включає вимірювання загального імуноглобуліну E.

Організм може реагувати на їжу по-різному. Несприятливі харчові реакції можуть призвести до симптомів та хронічних захворювань. Часто невідомо, які саме продукти являються причиною симптомів, і тестування може допомогти їх ідентифікувати. Виключення таких продуктів найчастіше призводить до усунення симптомів.

У чому різниця між алергією та харчовою непереносимістю?

Основні відмінності між алергією, опосередкованою імуноглобуліном Е (далі – IgE) та харчовою непереносимістю, опосередкованою IgG, наведені нижче:

Алергія

Чутливість

Опосередкована IgE

Опосередкована IgG

Негайний початок (від хвилин до годин)

Відкладений початок (від годин до днів)

Період напіввиведення антитіл 1-2 дні

Період напіввиведення антитіл 21 день

Постійна алергія

Тимчасова чутливість

Вивільняється гістамін із опасистих клітин

Активується система комплементу, не вивільняється гістамін

Симптоми: кропив’янка, закладений або сверблячий ніс, чхання, свербіж, сльозотеча, блювання, спазми шлунка або діарея, ангіоневротичний набряк чи набряк, задишка чи хрипи, анафілаксія

Симптоми: шлунково-кишкові симптоми, головний біль, болі в суглобах, висипання, інші нечіткі симптоми

Що можуть очікувати лікарі та пацієнти від тесту на IgG до спецій?

В цілому, клінічне ведення пацієнта з чутливістю до їжі включає виключення або чергування продукту(ів), який(е) викликає(ють) реакцію. Часто лікарі та пацієнти помічають покращення симптомів після зміни раціону харчування, а через кілька тижнів або місяців виключення продукту пацієнт знову може його переносити у невеликих кількостях. Одночасно з цим необхідно усунути підвищену кишкову проникність (“leaky gut” – “дірявий кишечник”) за допомогою дієти, рослинних та нутрицевтичних засобів, а також шляхом зміни факторів, що сприяють цьому.

Зв’язок із підвищеною кишковою проникністю*

Наявність циркулюючих IgG до їжі може свідчити про підвищену проникність кишечника. При порушенні щільних міжклітинних сполук, що утворюють бар’єр у кишечнику, більші речовини можуть проникати в кровотік, викликаючи імунну відповідь. Зокрема, ця імунна відповідь може призвести до вироблення IgG до їжі. Існує безліч факторів харчування та способу життя, які сприяють підвищенню проникності кишківника. До цих факторів відносяться алкоголь, стрес, хронічне вживання нестероїдних протизапальних препаратів, дієта західного типу (високе споживання червоного м’яса, тваринного жиру, цукру та їжі з низьким вмістом клітковини), тривалі та тяжкі фізичні навантаження.

*Проникність кишечника можна оцінити за допомогою спеціального тесту.

Які переваги дає тест визначення IgG до спецій порівняно з іншими методами діагностики?

Харчові IgG дають відповідь на їжу із затримкою, на відміну від негайної відповіді IgE. Тому, як правило, пацієнтам та лікарям легше визначити їжу, яка викликає негайну відповідь. Відкладена реакція на їжу складніша для визначення шляхом спостереження, у таких випадках необхідне тестування. Панель антитіл IgG лабораторії Genova оцінює загальний імуноглобулін G (1-4) до кожного продукту на відміну від тестів тільки на IgG4, що дає більш повну оцінку імунної відповіді.

При тестуванні використовується метод імуноферментного аналізу (ELISA), який є більш надійним і послідовним, ніж тестування розміру клітин визначення чутливості до їжі чи інші методи.

Панель антитіл IgG до 24 спецій може бути виконана як окремо, так і разом з іншими профілями, наприклад, у рамках тестів «Комплексне дослідження IgG до продуктів харчування» або «Комплексне дослідження IgE та IgG до продуктів харчування». Таке комплексне визначення дає повнішу картину імуноопосередкованої відповіді пацієнта.

Цей тест корисний людям, які підозрюють, що їх симптоми викликані продуктами харчування (спеціями), але не можуть точно визначити, якими саме. Циркулюючі харчові IgG вказують на наявність імунної відповіді на продукти, при цьому імунна відповідь може бути нормальною, яка не обов’язково викликає симптоми. Тому результати тесту слід розглядати у контексті загальної клінічної картини. Показана користь тестування IgG до спецій при цілій низці захворювань.

Стани, пов’язані з харчовою непереносимістю, опосередкованою IgG:

  • Синдром подразненого кишечника (СПК)
  • Тяжкий депресивний розлад
  • Мігрень
  • Шкірні висипання, такі як екзема
  • Болі у суглобах
  • Автоімунна хвороба
  • Хвороба Крона
  • Ожиріння

Показання для проведення тесту (у дужках вказані коди захворювань згідно МКБ10)

  1. Хвороби органів травлення (K00-K93), у тому числі:
  • Рецидивні афти ротової порожнини (К12.0)
  • Хронічний гастрит та дуоденіт (К29)
  • Виразкова хвороба (К25, К26)
  • Невиразкова диспепсія (К30)
  • Хвороба Крона (К50)
  • Неспецифічний виразковий коліт (К51)
  • СПК (К58)
  • Хронічний панкреатит (К86.1)
  • Целіакія (К90.0)
  • Хронічні гепатити (K73)
  • Порушення процесів всмоктування (К90)
  1. Запальні поліартропатії (М05-М14)
  2. Системні захворювання сполучної тканини (М30-М36), у тому числі ревматоїдний артрит, СЧВ тощо.
  3. Хвороби ендокринної системи:
  • Аутоімунний тиреоїдит (Е06.3)
  • Цукровий діабет (Е10-Е14)
  • Метаболічний синдром (R73)
  1. Синдром хронічної втоми (F48.0)

IgG до 24 спецій плюс загальний IgE

Allspice

Духмяний перець

Basil

Базилік

Bay leaf

Лавровий лист

Black Pepper

Чорний перець

Cayenne Pepper

Червоний стручковий перець

Cinnamon

Кориця

Cloves

Гвоздика

Cumin

Кмин

Curry

Каррі

Dill

Кріп

Fennel seed

Насіння фенхелю

Ginger

Імбир

Horseradish

Хрін

Marjoram

Майоран

Mustard

Гірчиця

Nutmeg

Мускатний горіх

Oregano

Орегано

Paprika

Паприка

Parsley

Петрушка

Peppermint

М’ята перцева

Rosemary

Розмарин

Sage

Шавлія

Thyme

Чебрець

Vanilla

Ваніль