Кисломолочні продукти покращують здоров’я шкіри

Спостерігається великий інтерес до можливості використання пробіотичних бактерій для лікування шкірних захворювань, таких як атопічний дерматит, однак лише деякі дослідження вивчали їхню дію на здорову шкіру. Хіромі Кімото-Ніра, кандидат медичних наук, Національної науково-дослідної Організації Господарства та Продовольства (NARO) Інституту науки тваринництва та пасовищ (NILGS) в Японії, та його колеги провели рандомізоване подвійне дослідження для оцінки впливу кисломолочних продуктів з використанням Lactococcus lactis H61 в якості стартової бактерії (H61-ферментоване молоко) на загальний стан здоров’я та різні властивості шкіри молодих жінок. Двадцять три здорові молоді жінки у віці 19-21 років отримували або H61-кисломолочний або звичайний йогурт протягом 4-х тижнів. Зразки крові були взяті до і в кінці 4-тижневого періоду, і була виміряняна зволоженість шкіри (внутрішнього передпліччя та щоки) та вміст меланіну, еластичність та вміст шкірного сала (тільки щоки). Результати показали, що зволоженість шкіри була вищою в обох групах, а показник вмісту жиру в щоці значно зріс у H61-кисломолочній групі, але не у групі, яка використовує звичайний йогурт. Автори дійшли висновку: “оскільки ліпіди шкіри допомагають зберегти захисний бар’єр шкіри, H61-кисломолочний благотворно впливає на шкіру у молодих жінок”.

 

Kimoto-Nira H, Nagakura Y, Kodama C, Shimizu T, Okuta M, Sasaki K, Koikawa N, Sakuraba K, Suzuki C, Suzuki Y. Effects of ingesting milk fermented by Lactococcus lactis H61 on skin health in young women: a randomized double-blind study. J Dairy Sci. 2014;97:5898-903.