Клітковина – нові відкриття

Клітковина суттєво знижує загальну смертність та ризик розвитку хронічних захворювань

Метааналіз досліджень, опублікований у журналі Lancet, який об’єднав 185 досліджень, показав, що загальна смертність, смертність від серцево-судинних захворювань, ризик розвитку хронічних захворювань, таких як ІХС, інсульт, цукровий діабет 2 типу, рак товстої кишки зменшувалася на 15-30% зі збільшенням споживання клітковини. Оптимальним рівнем споживання клітковини, за даними цього дослідження, є 25-29 г на добу.

Нагадаємо, що міститься волокниста клітковина переважно у продуктах харчування рослинного виду, в яких невелика кількість цукру. «Працює» цей елемент на користь організму, поєднуючись з іншими поживними компонентами.

Основні джерела клітковини:

М’ясо та молочні продукти не містять клітковини. Для збільшення споживання клітковини необхідно їсти більше натуральної цільної їжі, і, по можливості, знизити споживання обробленої їжі. Ось приклади продуктів, багатих на клітковину:

  • Бобові (чечевиця, квасоля, горох)
  • Овочі
  • Фрукти
  • Коричневий рис
  • Цілісні злаки (пшениця, овес, ячмінь, жито)

 

*Літературне джерело: Lancet. 2019 Jan 10. pii: S0140-6736(18)31809-9.