Корочки хліба, згущене молоко, крем-брюле можуть скорочувати тривалість життя та прискорювати процеси старіння

Кінцеві продукти глікозилювання (AGE) є групою гетерогенних молекул, які утворюються в результаті неферментативного глікування (зв’язування з вуглеводами) білків, жирів і нуклеїнових кислот. Західний тип харчування містить велику кількість цих сполук, оскільки включає багато продуктів, які зазнали термічної обробки. Смаження, в тому числі і на грилі, запікання, пастеризація це процеси обробки продуктів, які призводять до утворення цих сполук. До продуктів, що містять багато кінцевих продуктів глікозилювання, можна віднести: скоринки хліба, крем-брюле, згущене молоко, комерційні сніданки зі злаків, смажені горіхи та насіння, морозиво, сири, комерційні солодкі напої, зокрема, які містять кукурудзяний сироп тощо. На жаль, такі продукти, як дитяче харчування містять у 70 разів більше AGE у порівнянні з грудним молоком. Ці сполуки не тільки надходять з їжею, але і можуть утворюватися в організмі внаслідок підвищення концентрації глюкози в крові або зростання оксидативного стресу. Накопичення AGE також відбувається у міру старіння організму. Підвищення рівня AGE в організмі призводить до розвитку: млявого запалення в центральній нервовій системі, розвитку катаракти та розвитку дистрофічних процесів в сітківці, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інсультів, анемії, хронічних захворювань нирок та ниркової недостатності, остеопорозу та переломів кісток, втрати м’язової тканини та сили м’язів, зниження еластичності шкіри та розвитку зморшок. Дослідження InChianti, проведене серед осіб старше 65 років, показало, що зростання в крові маркерів кінцевих продуктів глікування є незалежним фактором ризику загальної смертності та смертності від серцево-судинних захворювань. Таким чином, споживання великої кількості AGE з їжею та/або прискорений процес утворення цих сполук в організмі, призводить до розвитку багатьох хронічних захворювань, скорочує тривалість життя і прискорює процеси старіння в організмі.

Однак процес накопичення AGE в організмі можна загальмувати шляхом зниження споживання продуктів з високим вмістом AGE, а також за допомогою аеробних фізичних навантажень. До препаратів, які гальмують утворення AGE в організмі, можна віднести карнозин, альфаліпоєву кислоту, антиоксиданти (кактехіни зеленого чаю, кверцетин, куркумін, вітамін С). Серед лікарських засобів, що знижують AGE, можна виділити метформін та інгібітори АПФ.

Richard D. Semba, Emily J. Nicklett, and Luigi Ferrucci. Does Accumulation of Advanced Glycation End Products  Contribute to the Aging Phenotype? J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010 September;65A(9):963–975.