Кверцетин та ревматоїдний артрит

Кверцетин – харчовий флавонол із групи поліфенолів. Він міститься в багатьох фруктах, овочах, листях, насінні, злаках. Великі концентрації кверцетину виявлені в цибулі та калі-кормової капусті. Цей флавонол має сильну антиоксидативну та протизапальну дію. Виражений протизапальний ефект кверцетину показаний у рандомінізованому, подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні. 50 жінок із ревматоїдним артритом приймали кверцетин у дозі 500 мг на добу або плацебо протягом 8 тижнів.

Прийом кверцетину суттєво знижував ранкову скутість, ранковий суглобовий біль, біль у суглобах після фізичного навантаження. У пацієнток, які приймали кверцетин, знижувалися показники шкали DAS-28 та HAQ, а також рівень прозапального цитокіну – фактора некрозу пухлини альфа (TNF-α).

Біодоступність (засвоєння організмом) кверцетину мала, але її можна збільшити за допомогою пектину. Пектин допомагає підвищити біодоступність кверцетину шляхом зміни метаболічної активності кишкової флори. Тому відмінним поєднанням є прийом препаратів Endefen та Glutagenics.

 

*Javadi F, Ahmadzadeh A, Eghtesadi S, Aryaeian N, Zabihiyeganeh M, Rahimi Foroushani A, Jazayeri S. The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial.  J Am Coll Nutr. 2017 Jan;36(1):9-15.