Місце CoQ10 серед антиоксидантів

В світі антиоксидантів коензим Q10, також відомий як CoQ10, грає важливу роль в оптимізації здоров’я людини. Це один з найбільш важливих ліпідних антиоксидантів, який допомагає попередити утворення вільних радикалів і подальшу модифікацію білків, ліпідів і ДНК.1 CoQ10, який природнім чином виробляється в організмі є жиророзчинним ферментом,1 і найвищі його рівні у людей виявляються в серці, печінці, нирках та підшлунковій залозі.3

Історія CoQ10

CoQ10, тип групи ферменту Q, був вперше ідентифікований в 1940 році і відомий під різними назвами, такими як убідекаренон, убіхінон, убіхінол і вітамін Q10. В 1957 році CoQ10 був виділений з мітохондрій яловичого серця. Хоча існує декілька типів коферменту Q, найбільш розповсюдженим типом коферменту Q в мітохондріях людини є CoQ10. CoQ10 також міститься в м’ясі і жирній рибі і в меншій кількості в цільнозернових продуктах, горіхах та овочах.1

Основи

CoQ10 грає важливу роль в мітохондріальному окислювальному фосфорилюванню і має рішуче значення для виробництва аденозинтрифосфата (АТФ), який необхідний для транспортування енергії по всьому тілу, а також для підтримки серцево-судинної системи загалом. 1,2

В той час як організм природнім способом виробляє CoQ10, ця можливість досягає піку у віці близько 20 років і знижується з віком.1 Деякі дослідження показують, що певні стани здоров’я можуть знижувати рівень CoQ10 в організмі.1,4

 

Застосування CoQ10

CoQ10 має багато добре досліджених переваг і грає важливу роль в багатьох функціях організму:1

  • Це речовина, що зустрічається в природі і необхідна для виробництва енергії і має особливе значення для підтримки здоров’я серцево-судинної системи.
  • Може бути цінною харчовою добавкою для підтримки серцево-судинної системи.
  • Має різноманітну антиоксидантну активність.
  • Має рішуче значення для виробництва клітинної енергії, підтримуючи функцію мітохондрій.

Прийом CoQ10 слід починати з відома і під контролем лікаря, щоб уникнути будь-яких потенційних несприятливих взаємодій із існуючими ліками.

 

Посилання:

  1. Saini R. J Pharm Bioallied Sci. 2011;3(3):466–467.
  2. Coenzyme Q10. Linus Pauling Institute: Micronutrient Information Center. Available at: https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/coenzyme-Q10. Accessed April 5, 2019.
  3. National Center for Complementary and Integrative Health. https://nccih.nih.gov/health/coq10. Accessed April 25, 2019.
  4. Garrido-Maraver J et al. Front Biosci (Landmark Ed). 2014;19:619-633.

Submitted by the Metagenics Marketing Team