Омега-3 підвищує атлетичні характеристики

Багато ранніх досліджень говорить про те, що щоденне споживання омега-3 жирних кислот може благотворно впливати на параметри фізичних вправ

Evan JH Lewis з Університету Торонто (Канада) та його колеги спостерігали за 30 чоловіками, спортсменами віком близько 25 років, які проходили підготовку в середньому протягом 17 години на тиждень. Кожному об’єкту було випадково призначено або омега-3 жирні кислоти (375 мг EPA, 230 мг DPA, 510 мг DHA на день), або плацебо протягом трьох тижнів. Команда зазначила, що омега-3 значно підняли рівень EPA у крові, підвищили функцію м’яза стегна на 20%, а також знизили втому. Ці дослідники повідомляють: “Наші дані показують, що омега-3 жирні кислоти покращують периферичну нервово-м’язову функцію та аспекти втоми.”

В іншій роботі дослідники з Академії фізичної культури (Польща) вивчали 13 елітних велосипедистів, кожному з яких було випадково призначено щоденне споживання омега-3 (1,3 г на день) або плацебо протягом трьох тижнів. У групі, якій давали омега-3 жирні кислоти, базальна концентрація оксиду азоту була збільшена на 8 мкмоль/л (порівняно з плацебо) та потік опосередкованої вазодилатації (показник здоров’я судин) зростав на 5,25%. Дослідники повідомляють: «Ці результати показують, що збільшення продукції оксиду азоту у відповідь на прийом омега-3 жирних кислот може відігравати центральну роль у роботі пристосувальних механізмів серцево-судинної системи та підвищенні фізичної працездатності у велосипедистів.”

 

Evan Lewis, Peter Radonic, Thomas Wolever, Greg Wells . “21 days of mammalian omega-3 fatty acid supplementation improves aspects of neuromuscular function and performance in male athletes compared to olive oil placebo.”  Journal of the International Society of Sports Nutrition 2015, 12:28, 18 June 2015. 

Aleksandra Zebrowska, Katarzyna Mizia-Stec, Magda Mizia, Zbigniew Gąsior, Stanisław Poprzecki.  “Omega-3 fatty acids supplementation improves endothelial function and maximal oxygen uptake in endurance-trained athletes.” European J Sport Science, 15(4): 30-314.