Горіхи знижують ризик раку

Мета аналіз 29 досліджень, які включали 18490 випадків раку, при загальній кількості досліджуваних 304285 чоловік показав, що високий рівень споживання горіхів знижує ризик всіх форм раку на 18%. Найменший ефект відмічено у арахісу, який знижував ризик на 7%. Причому збільшення споживання горіхів, що ростуть на деревах на 10 г на добу, знижує ризик раку на 20%.

Автори дослідження пов’язують подібний захисний ефект горіхів з такими сполуками, які входять до їх складу, як: елагінова кислота, анакардинова кислота, гіністеїн, ресвератрол, інозитол. Ці сполуки знижують ризик раку шляхом гальмування поділу клітин, стимуляції апоптозу, пригнічення клітинної проліферації, міграції, інвазії та ангіогенезу пухлини.

 

*BMC Medicine (2016) 14:207