Пробіотики та їх вплив на деменцію та хворобу Альцгеймера

Кишковий мікробіом відіграє дуже важливу роль в підтримці здоров’я людини, порушення якого відіграють дуже важливу роль в розвитку багатьох хронічних захворювань таких, як: ожиріння, метаболічний синдром, атеросклероз, алергії, злоякісні новоутворення та інші.

В останні роки з’являється все більше доказів того, що стан кишкового мікробіому суттєво впливає на ризик та перебіг хронічних захворювань центральної нервової системи.

Наприклад, існують чіткі підтвердження того, що Середземноморський тип харчування сприяє покращенню профілю кишкового мікробіому, і як наслідок, призводить до зниження бета-амілоїда в мозжечку та покращення когнітивних функцій у пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Також дослідження на моделі хвороби Альцгеймера у тварин показало, що вживання останніми лакто та біфідобактерій призводить до суттєвого зниження рівня прозапальних цитокінів (IL1α, IL1β, IL2, IL12, IFNγ та TNFα), та збільшенню концентрації протизапальних цитокінів (IL4, IL6, G-CSF, GM-CSF) та нейропротективних гормонів: греліну, GLP1 та GIP. Також дослідники встановили, що позитивні зміни мікробіому сприяють зменшенню концентрації бета-амілоїду в мозжечку. Інші дослідники на моделі хвороби Альцгеймера у тварин встановили, що додавання до раціону харчування комплексу пробіотиків призводить до активації сиртуїнів (SIRT1), білків, активація яких викликає зменшення рівня оксидативного стресу в тканині мозку, за рахунок активації таких антиоксидативних ферментів як: каталаза, супероксид дисмутаза, гутатіон пероксидаза та глютатіон-s-трансфераза, та активації процесів аутофагії.

Також позитивний вплив пробіотиків на перебіг хвороби Альцгеймера встановлений і в дослідженнях на людях. Так 12 тижневий прийом комплексу пребіотиків Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum та Lactobacillus fermentum суттєво покращував пам’ять, когнитивну функцію у 60 пацієнтів з деменцією за даними подвійного сліпого плацебо контрольованого дослідження. Однак коли це дослідження було проведено серед пацієнтів з кінцевою стадією деменції хвороби Альцгеймера, то не було встановлено позитивного впливу лікування як на біохімічні показники так і клінічну картину захворювання. Інше подвійне сліпе плацебо контрольоване дослідження серед 79 пацієнтів з хворобою Альцгеймера, яке теж тривало 12 тижнів, встановило, що прийом комплексу пробіотиків, до складу якого входили: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, суттєво покращувало когнітивну функцію, та знижувало показники системного запалення, оксидативного стресу, рівень інсуліну та холестерину.

Таким чином використання пробіотиків та корекція кишкового мікробіому може бути важливою стратегією як лікування так і профілактики деменцій та хвороби Альцгеймера.

Cells 2020, 9, 2347

J. Alzheimers Dis. 2018, 62, 549–560.
Br. J. Nutr. 2017, 117, 1645–1655.
2 Transl. Psychiatry 2018, 8, 238.
3 J. Alzheimers Dis. 2010, 22, 715–740.
4 Sci. Rep. 2017, 7, 2426.
5 J. Nutr. Health Aging 2009, 13, 813–819.
6 Front. Aging Neurosci. 2016, 8, 256.
7 Front.Neurol. 2018, 9, 662.