Пропуск сніданку та прийом їжі пізно вночі пов’язані з підвищеним кардіо-метаболічним ризиком

Згідно з нещодавно опублікованою науковою роботою Американської Кардіологічної Асоціації (AHA), такі особливості харчування як пропуск сніданку та прийом їжі пізно вночі збільшує кардіометаболічні ризики.

У зв’язку з тим, що протягом останніх 4 десятиліть відбулися значні зміни в харчовій поведінці у дорослих американців, AHA Письмова Група провела ґрунтовний огляд епідеміологічних та клінічних доказів, що пов’язують різні види харчування з кардіометаболічними маркерами здоров’я у дорослих.

Пропуск сніданку взаємопов’язаний з:

  • низьким рівнем харчової цінності їжі: 74% тих, хто пропускає сніданки, не отримують 2/3 денної норми вітамінів та мінералів
  • збільшенням загального споживання енергії (TEI) від цукру та зниженням індексу здорового харчування
  • високим індексом маси тіла (BІМ)
  • підвищеним рівнем холестерину ЛПНЩ (тобто поганого холестерину), зниженим рівнем холестерину ЛПВЩ (тобто хорошого холестерину), та підвищеним артеріальним тиском
  • маркерами порушення метаболізму глюкози, у тому числі: підвищеним гемоглобіном А1c, підвищенням глюкози в плазмі крові натще та постпрандіальної гіперглікемії та вищими показниками порушеної глікемії натще
  • великим ризиком розвитку цукрового діабету та ішемічної хвороби серця

Пізній прийом їжі призводить до:

  • ожиріння або метаболічного синдрому
  • збільшення С-реактивної концентрації білка (у жінок)
  • великого ризику розвитку ішемічної хвороби серця та серцево-судинних захворювань (у чоловіків)

Фахівці AHA стверджують, що більш усвідомлений підхід до харчування – орієнтування на терміни, частоту прийому їжі та закусок – може бути основою здорового способу життя, підвищення якості харчування та покращення контролю за кардіометаболічними факторами ризику.

 

St-Onge, MP, et al., Meal Timing and Frequency: Implications for Cardiovascular Disease Prevention: A Scientific Statement From the American Heart Association.Circulation, 2017. 135(9): p. e96-e121.

http://healthcareinstituteforclinicalnutrition.com