Рейтинг корисних для здоров’я продуктів

Нова система профілювання поживних речовин, найбільш повна та науково обґрунтована на сьогоднішній день, усуває плутанину в інтересах споживачів та політиків.

Food Compass (Фуд компас) – нова система профілювання поживних речовин, призначена для орієнтації споживачів та директивних органів (політиків), яка ранжує продукти на основі їхньої корисності з використанням широкого діапазону характеристик.

Наукова група в Школі науки і політики в галузі харчування імені Фрідмана в Тафтсі розробила новий інструмент, який допоможе споживачам, продовольчим компаніям, ресторанам та кафетеріям обрати та виробляти здоровішу їжу, а також допоможе держслужбовцям  у розробці розумної державної політики в галузі харчування.

Food Compass – це нова система профілювання поживних речовин, розроблена протягом трьох років, яка включає передові наукові дані про те, як різні характеристики продуктів харчування позитивно або негативно впливають на здоров’я. Важливі новаторські характеристики системи, опубліковані в Nature Food, включають:

  • Рівний облік корисних та шкідливих факторів у харчових продуктах (багато існуючих систем зосереджено на шкідливих факторах);
  • Використання передових наукових знань про поживні речовини, харчові інгредієнти, характеристики обробки, фітохімічні речовини та добавки (існуючі системи в основному зосереджені лише на кількох поживних речовинах); а також
  • Об’єктивна оцінка всіх продуктів, напоїв та навіть змішаних страв з використанням єдиної постійної оцінки (існуючі системи суб’єктивно групують та оцінюють продукти по-різному).

«Якось ви вийдете за рамки принципу «їжте овочі, уникайте газовані напої», громадськість не розуміє, як зробити більш здоровий вибір у продуктовому магазині, кафетерії та ресторані», – сказав керівник дослідження та автор-кореспондент Даріуш Мозаффарян, декан у Школі Фрідмана. «Споживачі, політики та навіть промисловість шукають прості інструменти, які допоможуть кожному зробити вибір на користь здоровішого способу життя».

Нова система Food Compass була розроблена і потім протестована з використанням докладної національної бази даних, що містить 8032 продуктів харчування та напоїв, які споживають американці. Вона оцінює 54 різних характеристики у дев’яти областях, що представляють різні пов’язані зі здоров’ям аспекти продуктів харчування, напоїв та змішаних страв, забезпечуючи одну з найповніших систем визначення профілю поживних речовин у світі. Характеристики та області були обрані на основі характеристик харчування, пов’язаних з основними хронічними захворюваннями, такими як ожиріння, діабет, серцево-судинні проблеми та рак, а також з ризиком недоїдання, особливо для матерів, маленьких дітей та людей похилого віку.

Food Compass був розроблений таким чином, щоб додаткові характеристики та оцінки могли розвиватися на основі майбутніх даних у таких галузях, як здоров’я шлунково-кишкового тракту, імунна функція, здоров’я мозку, здоров’я кісток, а також фізична та розумова працездатність; а також міркування, пов’язані із стійкістю.

Можливі варіанти використання Food Compass:

  • Заохочення харчової промисловості у розробці більш здорових продуктів харчування та зміну складу інгредієнтів у популярних харчових продуктах та закусках;
  • Надання співробітникам стимулів до купівлі продуктів харчування через програми оздоровлення, охорони здоров’я та харчування на робочому місці;
  • Забезпечення наукою місцевої та національної політики, як-от маркування упаковки, оподаткування, попереджувальні написи та обмеження на маркетинг для дітей;
  • Надання можливості в ресторанах та шкільних, офісних та лікарняних кафетеріях пропонувати здоровішу їжу;
  • Інформування сільськогосподарської торговельної політики; а також
  • Супровід інституційних та індивідуальних інвесторів при прийнятті інвестиційних рішень у галузі екологічного, соціального та корпоративного управління (ESG).

Кожна страва, напій або змішана страва отримує остаточну оцінку Food Compass в діапазоні від 1 (найменш здоровий) до 100 (найздоровіший). Дослідники визначили, що 70 або більше балів є розумною оцінкою для продуктів та напоїв, які слід заохочувати. Їжу та напої з оцінкою 31–69 слід вживати у помірних кількостях. Все, що набирає 30 або нижче, слід вживати мінімально.

За основними категоріями продуктів харчування середній бал Food Compass становив 43,2.

  • Найнижча оцінка була у закусок та солодких десертів (середній бал 16,4).
  • Найбільшу оцінку отримали овочі (середній бал 69,1), фрукти (середній бал 73,9, майже всі сирі фрукти отримали 100 балів), а також бобові, горіхи та насіння (середній бал 78,6).
  • Серед напоїв середній бал варіювався від 27,6 для газованих та енергетичних напоїв із цукром до 67 для 100% фруктових чи овочевих соків.
  • Крохмалисті овочі отримали в середньому 43,2 бали.
  • Середній бал з яловичини становив 24,9; для птиці – 42,67;
  • Для морепродуктів – 67,0.

Приклади балів різних продуктів у системі Food Compass

Нова система профілювання поживних речовин Food Compass, розроблена дослідниками зі Школи науки та політики в галузі харчування. Фрідман з Університету Тафтса включає останні дослідження того, як характеристики більше 8000 продуктів харчування можуть позитивно або негативно впливати на здоров’я.

Слід надавати перевагу їжі з оцінкою 100-70; товари з оцінкою 69-31 можна використовувати у помірних кількостях; продукти з оцінкою 30-1 мають бути зведені до мінімуму.

  • 100 – Малина, сира
  • 91 – Мигдаль, солоний
  • 90 – Рослинний каррі
  • 73 – Салат із тунця, легкий майонез
  • 73 – Кава, капучино, нежирна
  • 69 – Чіпси з батату
  • 61 – Куряча грудка, гриль, без шкірки
  • 50 – Гамбургер з індичкою або куркою, приправи, цільно зернова булочка
  • 35 – Сендвіч з арахісовим маслом або джемом, білий хліб
  • 32 – Теплий сендвіч із сиром чеддер, цільно зерновий хліб
  • 25 – Піца, з додатковим м’ясом та товстим бортиком
  • 19 – Каші з кукурудзяними пластівцями
  • 8 – Маленький чизбургер (фаст фуд)
  • 1 – Суп з локшиною швидкого приготування
  • 1 – Пудинг, готовий до вживання, з ароматизаторами (добавками), крім шоколаду, знежирений

Інфографіка, що показує оцінки певних продуктів харчування, згрупована за продуктами, які потрібно їсти часто (100-70), продуктами, які потрібно їсти помірно (69-31), та продуктами, які потрібно їсти мінімально (30-1).

Food Compass – перша велика система визначення профілю поживних речовин, у якій використовується однакова оцінка для різних груп продуктів, що особливо важливо для змішаних страв. Наприклад, у випадку піци багато інших систем мають окремі алгоритми оцінки для пшениці, м’яса і сиру, але не для готового продукту. Послідовна оцінка різних продуктів також може бути корисною при оцінці та порівнянні комбінацій продуктів харчування та напоїв, які можуть продаватися та споживатися разом, наприклад, цілий кошик для покупок, щоденний режим харчування людини або комбінацію продуктів, що продаються конкретною компанією.

«Завдяки загальнодоступному алгоритму оцінки Food Compass може запропонувати детальний підхід до просування вибору здорової їжі, допомагаючи визначати поведінку споживачів, політику в галузі харчування, наукові дослідження, методи харчової промисловості та соціально-орієнтовані інвестиційні рішення», – сказала автор Рената Міча, яка виконувала цю роботу викладача у Школі Фрідмана, а зараз працює в Університеті Фессалії.

Співавтори: Naglaa H. El-Abbadi, Meghan O’Hearn, Josh Marino, William A. Masters, Paul Jacques, Peilin Shi, та Jeffrey B. Blumberg of the Friedman School.

Дослідження є частиною проекту Food-PRICE (Огляд політики та рентабельність втручань), дослідницької співпраці, що фінансується Національними інститутами охорони здоров’я, який спрямований на визначення економічно ефективних стратегій харчування, які можуть надати найбільший вплив на покращення показників здоров’я у Сполучених Штатах. Ця робота була підтримана Danone та Національним інститутом серця, легенів та крові Національного інституту здоров’я під номерами нагород R01HL130735 та R01HL115189. Автори несуть виняткову відповідальність за зміст та не обов’язково відображають офіційну точку зору Національних інститутів охорони здоров’я.

https://now.tufts.edu/news-releases/ranking-healthfulness-foods-first-worst