Соєві ізофлавони

Соєві ізофлавони мають позитивний ефект на рівень андрогенів у період андропаузи

Оскільки у жінок Сходу у повсякденному раціоні харчування постійно присутні соєві ізофлавони, то, за даними статистики, менопауза у них порівняно з мешканками Європи настає набагато пізніше. Суттєво рідше настають вегетативні розлади, злоякісні новоутворення та втрата кісткової тканини у клімактеричному періоді.

Останні дослідження свідчать, що соєві ізофлавони мають позитивний ефект на рівень андрогенів у період андропаузи. Дослідження на моделі андропаузи у тварин показали, що соєві ізофлавони геністеїн та даїдзеїн мають виражений ефект на стероїдогенез in vivo у щурів. Соєві ізофлавони знижують концентрацію АКТГ у крові, блокують секрецію альдостерону та кортикостерону, але стимулюють синтез DHEA у щурів у період андропаузи.

Цей ефект пов’язаний зі здатністю соєвих ізофлавонів знижувати активність тирозинкінази гіпофіза та 3-β гідрокортикостероїд дегідрогенази надниркових залоз.

*doi.org/10.1016/j.mehy.2021.110516