Зменшення ризику раку шляхом підвищення вітаміну D

Седрік Гарланд, ад’юнкт-професор в університеті Каліфорнії, Сан-Дієго школи медицини та громадської охорони здоров’я, член онкологічного центру Мурса при Каліфорнійському університеті охорони здоров’я в Сан-Дієго, та його брат, Френк, вперше знайшли зв’язок між дефіцитом вітаміну D та деякими видами раку ще 1980 року. Вони показали, що серед людей, які проживають у високих широтах, і як наслідок рідше бувають на сонці, частіше зустрічається дефіцит вітаміну D і рак товстої кишки. У подальших дослідженнях брати Гарланди встановили, що вітамін D пов’язаний з іншими видами раку, включаючи рак молочної залози, легень та сечового міхура.

Нове дослідження, проведене в університеті Каліфорнії, школи медицини Сан-Дієго під керівництвом Седріка Гарланда, виявило, що більш високі рівні вітаміну D пов’язані зі зменшенням ризику раку у жінок.

Так було показано, що у жінок, у сироватці крові яких концентрація вітаміну D (25-ОН вітаміну D) становила 40 нг/мл і більше, ризик розвитку раку був на 67% меншим у порівнянні з групою жінок, у крові яких рівень вітаміну D був менше 20 нг/мл. Седрік Гарланд говорить про те, що підвищення рівня 25(OH)D у крові до 40 нг/мл і більше у загальній популяції, ймовірно, значно знизить рівень захворюваності на рак і смертність від нього. “Первинна профілактика раку, а не розширення ранньої діагностики та ефективне лікування, буде істотнішою для протистояння нинішній тенденції захворюваності на рак у світі”, – пишуть дослідники. “Цей аналіз показує, що поліпшення статусу вітаміну D є ключовим інструментом профілактики”.

 

Posted on Feb. 15, 2017, 6 a.m. in Cancer Dietary Supplementation

Decrease Cancer Risk by Increasing Vitamin D