Помірне споживання алкоголю зменшує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

Це когортне дослідження ґрунтувалося на даних Датського дослідження стану здоров’я за 2007-2008 роки. З 76 484 учасників опитування 28,704 чоловіків та 41,847 жінок було обрано для цього дослідження. За учасниками спостерігали загалом 4,9 року.

Найнижчий ризик розвитку діабету спостерігався у чоловіків, які вживали 14 дрінків (1 дрінк це: 141 гр. вина або 42 гр. міцних напоїв) на тиждень (HR 0,57 [95% CI 0,47, 0,70]) і у жінок, які вживали 9 дрінків на тиждень (HR 0,42 [95% CI 0,35, 0,51]) по відношенню до тих, хто не вживав алкоголь. Споживання алкоголю 3-4 рази на тиждень, у порівнянні зі споживанням алкоголю менше 1 разу на тиждень, було пов’язане зі значно меншим ризиком розвитку діабету у чоловіків (HR 0,73 [95% CI 0,59, 0,94]) та у жінок (HR 0,68 [95% CI 0,53, 0,88]) після коригування змішаної та середньої кількості алкоголю на тиждень.

Результати цього дослідження показують, що частота вживання алкоголю пов’язана з ризиком розвитку діабету. Споживання алкоголю 3-4 рази на тиждень пов’язано з найнижчим ризиком розвитку діабету.

Holst C, Becker U, Jørgensen ME, Grønbæk M, Tolstrup JS.
Alcohol drinking patterns and risk of diabetes: a cohort study of 70,551 men and
women from the general Danish population.