Вітамін К

Вітамін К знижує загальну смертність та смертність від раку

За даними дослідження PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) (середня тривалість спостережень 4,8 років, кількість досліджуваних – 7216) було показано, що високий рівень споживання вітаміну К1 з їжею знижує смертність від раку на 46% та загальну смертність на 36%. Особи, які збільшили споживання вітаміну К1 і К2 МК7 знизили ризик раку на 36% і загальну смертність на 43%. Збільшення споживання вітаміну К1 також призвело до зниження смертності від серцево-судинних захворювань (HR: 0.52; 95% CI: 0.31, 0.86).

Автори дослідження дійшли висновку, що збільшення споживання вітаміну К пов’язане зі зниженням смертності від серцево-судинних захворювань, раку та загальної смертності серед Середземноморської популяції з високим ризиком серцево-судинних захворювань.

 

*  Juanola-Falgarona M et al. Dietary intake of vitamin K is inversely associated with mortality risk. J Nutr. 2014 May;144(5):743-50.