Вітамін К знижує ризик серцево-судинних захворювань, пов’язаних з атеросклерозом.

        Вітамін К відноситься до жиро-розчинних вітамінів, та відіграє важливу роль в процесі згортання крові. Він існує у двох основних формах – вітамін К1 -філлоквінон, джерелом якого являються зелені листові овочі, та в вигляді вітаміну К2 – менаквінону на який багаті ферментовані продукти, печінка, яєчні жовтки. Слід вказати, що кишкова флора здатна перетворювати вітамін К1 в К2 та забезпечувати до 10% потреб організму  в вітаміні К. Вітамін К відіграє важливу роль в організмі. По-перше він необхідний для процесу згортання крові, також він необхідний для: метаболізму кісток, для органу зору, для зменшення рівня кальцинації м’яких тканин, в тому числі атеросклеротичних бляшок,   та також покращує довгострокову пам’ять.

Дослідження серед 53372 дорослих людей віком від 52 до 60 років на протязі 22 років показало, що серед людей з низьким рівнем споживання вітаміну К1 ризик госпіталізацій з приводу серцево-судинних захворювань, які пов’язані з атеросклерозом  збільшувався на 21% порівняно с особами з високим рівнем споживання цього вітаміну. Така закономірність встановлена і для вітаміну К2. Автори дослідження наголосили про важливу роль вітаміну К в профілактиці серцево-судинних захворювань. 

Journal of the American Heart Association. 2021;10:e020551