Можливості магнію

Дієтична добавка з магнієм знижує рівень цукру в крові та допомагає впоратися з резистентністю до інсуліну

Магній – це мінерал, який має важливе значення для багатьох біохімічних реакцій в організмі. Особливе місце серед них займає метаболізм глюкози та виробництво клітинної енергії. Guerrero-Romero F з Інституту в Дюранго (Мексика) та його колеги провели подвійне сліпе плацебо-контрольоване рандомізоване дослідження, в якому брали участь 116 чоловіків та невагітних жінок віком від 30 до 65 років. Усі вони мали знижений рівень магнію в крові (гіпомагніємію) та вперше виявлений переддіабет. Пацієнтів поділили на дві групи, одна з яких отримувала хлорид магнію (30 мл 5% розчину, що еквівалентно 382 мг магнію), а друга – плацебо один раз на день протягом чотирьох місяців. Після такого курсу перша група показала значне скорочення рівня глюкози в крові натще і після їжі, а також зниження резистентності до інсуліну. Крім того, було відзначено зниження рівня тригліцеридів та збільшення кількості ліпопротеїнів високої густини (так званий “хороший” холестерин). Ось що повідомляють автори дослідження: “Результати показують, що додавання магнію знижує рівень глюкози в плазмі крові, а також покращує глікемічний статус дорослих із переддіабетом та гіпомагніємією.”

Guerrero-Romero F, Simental-Mendía LE, Hernandez-Ronquillo G, Rodriguez-Moran M.  “Oral magnesium supplementation improves glycaemic status in subjects with prediabetes and hypomagnesaemia: A double-blind placebo-controlled randomized trial.” Diabetes Metab. 2015 Jun;41(3):202-7.