Вживання вітаміну К суттєво зменшує ризик переломів в похилому віці.

               Міцність кісток нашого організму залежить не тільки від  генетичних факторів, супутніх захворювань, способу життя, та фізичної активності тощо. Велику роль в підтримці якості кістковою тканини відіграють і макро і мікронутрієнти, які ми вживаємо з їжею. Серед досить відомих мікронутрієнтів які мають відношення до кісток відносять кальцій, магній, вітамін Д тощо. В останнє десятиліття привернув увагу дослідників і вітамін К.  Так дослідження яке тривало протягом 14,5 років та охопило 1373 австралійських жінок похилого віку встановило, що  у жінок, які мали великий рівень споживання вітаміну К, ризик будь-яких переломів був на 31% менше, а переломів стегна на 49% менше ніж у жінок з низьким рівнем споживання цього вітаміну в не залежності від статусу вітаміну Д. Таким чином, пацієнтам з остеопорозом необхідно обов’язково перевіряти статус вітаміну К (маркером дефіциту вітаміну К являється декарбоксилований остеокальцин, а не рівень вітаміну К крові)  и при його дефіциті обов’язково призначати цей вітамін в комплексних схемах лікування цього захворювання.

 

http://dx.doi.org/10.1039/D2FO02494B