Хронічний гастрит

Гастрит — це запалення слизової оболонки шлунка, яке призводить до порушення процесу травлення, а також погіршення загального стану організму. Це найпоширеніша хвороба у травній системі.

Гастрит буває гострої та хронічної форми. Гострий гастрит з’являється, коли хвороба прогресує вперше, а хронічний — періодично, протягом усього життя людини. Якщо вчасно не вилікувати гастрит гострого типу, він поступово перейде в хронічний. Оскільки хронічний гастрит розвивається роками, у перебігу хвороби відзначають періоди загострення та періоди ослаблення, зникнення симптомів — ремісії.

Причини виникнення гастриту

Причини запалення шлунку можуть бути різними, але найголовнішою є бактерія, яка називається Helicobacter pylori. Люди заражаються нею через поцілунки, спільне використання посуду або через порушення правил особистої гігієни. Хелікобактер є небезпечною бактерією, тому що вона руйнує клітини, які виробляють соляну кислоту. Спочатку, у відповідь на запалення, секреція соляної кислоти збільшується, але з часом значно зменшується, оскільки клітини, що її виробляють гинуть.  Це значно порушує процес перетравлення їжі.

Також існують інші важливі причини гастриту:

  • Нездорове харчування. Переїдання чи тривале голодування призводять до гастриту. Причиною виникнення хронічного запалення шлунку також може бути частий прийом гострої, грубої, надто гарячої їжі, харчування всухом’ятку, погане пережовування їжі. 
  • Тривалий та безконтрольний прийом медичних препаратів. Деякі медикаменти (знеболювальні, протизапальні, засоби для запобігання згортанню крові) подразнюють слизову оболонку, і це призводить до запального процесу.
  • Зловживання алкогольними напоями та тютюном
  • Отруєння неякісною (зіпсованою) їжею та/або їжею, зараженою хвороботворними мікроорганізмами.
  • Стрес.

Нарівні з екзогенними факторами існують також внутрішні (ендогенні) фактори, які сприяють виникненню гастриту:

  • Генетична схильність.
  • Ендогенні інтоксикації.
  • Хронічні інфекційні захворювання.
  • Порушення обміну речовин.
  • Дефіцитами вітамінів, наприклад, В12, С, А.  

Інші захворювання шлунково-кишкового тракту, наприклад, хронічний панкреатит, хронічний холецистит також рефлекторно впливають на слизову оболонку шлунка, подразнюючи її, та провокуючи виникнення гастриту.

Симптоми гастриту

І гострий, і хронічний гастрит можуть проявлятися дискомфортом в епігастральній ділянці — верхній частині живота. Найбільш характерними симптомами гастриту є такі стани:

  • Постійна печія особливо в нічний та ранковий час.
  • Нудота, блювання.
  • Відрижка з кислим або гірким присмаком. 
  • Відчуття важкості в епігастральній ділянці після прийому їжі, відчуття швидкого наповнення шлунка (одна з найпоширеніших ознак хронічного гастриту). 
  • Неприємний присмак у роті, гіркота.
  • Зниження апетиту.
  • Неприємний запах з рота. 
  • Слабкість.
  • Запаморочення.
  • Білий наліт на язиці. 
  • Прискорене серцебиття.
  • Високий рівень слиновиділення.

Серед симптомів хронічного гастриту виділяють також здуття шлунка, діарею. 

Пам’ятайте: якщо вчасно розпізнати ознаки гастриту та почати його лікувати, прогноз сприятливий: стан пацієнта швидко покращується, ризик ускладнень мінімальний.

Якщо ви спостерігаєте у себе чи близьких подібні симптоми, то обовʼязково зверніться за консультацією до лікаря. 

Лікування гастриту

Багатьох людей з розладами шлунку цікавить питання: як швидко вилікувати гастрит? Основне лікування при хронічному гастриті складається з дотримання здорового способу життя та раціонального харчування. Коригування раціону допомагає знизити активність запалення слизової оболонки та усунути симптоми запалення шлунка.

У перший тиждень від початку гострого гастриту потрібно:

  • Подрібнювати їжу до стану пюре, щоб не навантажувати шлунково-кишковий тракт.
  • Відмовитися від гострих, смажених, маринованих, кислих, копчених страв, газованих напоїв і солодощів — всього, що викликає подразнення слизової оболонки та посилює виділення шлункового соку.
  • Контролювати температуру готової їжі — не їсти та не пити занадто гаряче чи холодне.
  • Зменшити кількість тваринного жиру, грубої клітковини та солі в раціоні.
  • Відмовитись від вживання алкоголю і кави.

Харчування при гастриті може включати:

  • Нежирні сорти м’яса та рибне філе, приготоване на пару чи варене.
  • Знежирені кисломолочні продукти та сир.
  • Рис, гречку на воді.
  • Супи на овочевому бульйоні.
  • Кисіль, неміцний чай, відвар шипшини, ромашки.
  • Фруктові муси та желе.

Коли самопочуття покращується, раціон розширюють.

Дуже важливо дотримуватись режиму харчування, бо нерегулярний прийом їжі є одним з найпоширеніших факторів активації хвороби. 

При хронічному гастриті дієту не призначають — потрібно дотримуватись загальних принципів здорового харчування та відмовитись від шкідливих звичок. При гастриті з дефіцитом вітаміну В12 суттєву користь можуть принести продукти, що містять цей вітамін (наприклад, морепродукти, печінка, яйця, сир) і дієтичні добавки з вітаміном В12. 

Для того, щоб не виникало подібної проблеми, потрібно скоригувати свій раціон, дотримуватись режиму харчування і сну, зменшити вплив стресу на організм.

Якщо у вас з’явилися симптоми гастриту — не затягуйте, одразу звертайтеся до лікаря.

У нашій клініці працюють лікарі функціональної медицини, які спеціалізуються на хронічних запальних захворюваннях, в тому числі на лікуванні хронічного гастриту та готові надати якісну допомогу. 

Наші лікарі лікують не лише з симптоми захворювань, а виявляють та діють саме на причину недуги. 

Наша головна ціль — відновлення та збереження здоров’я, профілактика розладів та збереження активного довголіття.

В процесі лікування гастриту лікарі Клініки Святого Даміана Цілителя враховують особливості організму кожного пацієнта. Це дає можливість виявити порушення задовго до того, як з’явилися перші симптоми хвороби. Консультація в нашій клініці триває 2 години. За цей час лікар дізнається необхідні дані про пацієнта: його спосіб життя, фізичну активність, генетичні схильності, скарги, режим та якість харчування і сну, токсичне навантаження тощо. Після цього лікар призначає необхідні лабораторні та інструментальні методи діагностики, виявляє причину симптомів, що турбують пацієнта, підбирає оптимальну комплексну терапію, дає рекомендації щодо харчування, зниження рівня стресу на організм.