Яке харчування зменшує ризик хвороби Альцгеймера?

Ризик розвитку хвороби Альцгеймера залежить від генетичних факторів тільки на 30%, інші 70% залежить від способу життя та навколишнього середовища. Серед факторів способу життя найважливішу роль відіграє харчування. Знижують ризик хвороби Альцгеймера наступні продукти харчування:

  • Продукти з високим вмістом антиоксидантів, особливо це стосується ягід, чорного шоколаду, які в своєму складі мають велику кількість поліфенолів, антоцианідів та танінів. Ці сполуки покращують пластичність гіпокампу, покращують пам’ять, та здатність навчання.
  • Зелені листові овочі, в тому числі і капуста мають властивість гальмувати процес втрати когнітивної функції. А такі рослини як шпинат та броколі здатні підтримувати енергетичний гомеостаз мозку, за рахунок позитивного впливу на мітохондрії – основне джерело енергії в організмі.
  • Зелений та чорний чай, яку є джерелом епігаллокатехіну галлату гальмують утворення амілоїдних бляшок, які являються основною ознакою хвороби Альцгеймера.
  • Яйця, які є джерелом холіну, вітамінів групи В, фолатів підтримують здоров’я центральної нервової системи.
  • Куркума, рослина яка має суттєву протизапальну, антиоксидативну активність, також блокує утворення амілоїдних бляшок, та гальмує процес втрати пам’яті.
  • Червоне вино, та основна його діюча речовина ресвератрол за даними досліджень як на тваринах так і на людях гальмує оксидативний стрес, та синтез бета-амілоїда. Але слід відмітити, що кількість червоного вина не повинна перевищувати 1 бокалу на день, так як більші дози алкоголю прискорюють дегенаритвні процеси в центральній нервовій системі.
  • Ще одною сполукою, яка гальмує утворення амілоїдних бляшок є гінестіїн – ізофлавон (фітоестроген) сої. Він має властивості блокувати активність ферментів альфа та бета-секретази, які сприяють накопиченню бета-амілоїда. Цей ефект цього фітоестрогена дозволяє зменшити пошкодження та втрату нейронів гіпокампу та накопичення тау протеїнів.
  • Продукти з високим вмістом лікопіну (томати), за даними досліджень на тваринах, гальмують індуковану бета-амілоїдом нейротоксичність, фосфорилювання тау протеїнів, та як результат покращують когнитивну функцію тварин.
  • Оливкова олія першого віджиму, яка в своєму складі має мононенасичених жирні кислоти та поліфенолів, такі як олеуропеїн, гідроксітірозол та олеокантал гальмує як утворення так і накопичення амілоїдних бляшок в мозку. Великі клінічні дослідження вказали, що середземноморський тип харчування, одним з основних компонентів якого є оливкова олія суттєво знижує ризик хвороби Альцгеймера, причому незалежно від статі, рівня освіти та АРО Е алелі.
  • Їжа яка багата на омега-3 та омега-6 поліненасичені кислоти, наприклад як рослинна олія, риб’ячий жир або морепродукти позитивно впливають на когнітивну функцію.

 

Cells 2020, 9, 2347