Який тип харчування краще сприяє втраті ваги в довгостроковій перспективі?

Для досить великої кількості громадян нашої країни залишається актуальним питання: як правильно харчуватись та яке харчування сприяє втраті ваги  в довгостроковій перспективі? На це спробували відповісти Американські вчені, які провели досить цікаве дослідження. Вони вивчили характер харчування у дослідній групі до складу якої увійшли 547 учасників протягом 10 років та 10 місяців. Вчені встановили, що додавання одного великого прийому їжі збільшує вагу на 0,69 кг в рік, середнього прийому їжі на 0,97 кг, в той час як додавання одного невеликого прийому їжі зменшує вагу на 0,3 кг. Таким чином збільшення кількості великих та середніх порцій їжі призводить до збільшення ваги, а додавання невеличких порцій навпаки призводить до втрати ваги. Часовий інтервал між першим прийомом їжі та останнім не впливає на набір ваги, в той час, як збільшення інтервалу від пробудження до сніданку збільшує вагу. Ці данні збігаються з дослідженнями які встановили, що відсутність сніданку та вечірнє вживання їжі призводить до розвитку ожиріння[1]. Американська Діабетична Асоціація також рекомендує уникати надмірного вживання їжі в вечірній час та розподіляти прийоми їжі в денний час[2]. Інші дослідники в результаті проведення мета аналізу встановили, що відсутність сніданку може сприяти втраті вазі тільки в короткостроковій перспективі[3].

[1] Circulation. 2017;135:e121.

2 J Am Diet Assoc. 2009;109:346.

3 Obesity (Silver Spring). 2020;28:1109.

J Am Heart Assoc. 2023;12:e026484.

[1] Circulation. 2017;135:e121.

[2] J Am Diet Assoc. 2009;109:346.

[3] Obesity (Silver Spring). 2020;28:1109.