Закреп

Кожен пацієнт визначає закреп по-різному. Більшість людей не усвідомлює, що їх кишківник не функціонує не так, як повинен, тому часто не звертаються до лікаря. Запор виникає, коли випорожнення стають:

  • менш частими та утрудненими;
  • сухими та твердими;
  • болісними, із кров’ю.

Причини закрепу

Кишковий мікробіом налічує понад 1 трильйона бактерій. Нинішнє навколишнє середовище, що швидко змінюється, і спосіб життя не пристосовані для правильного живлення бактерій. Тому кількість поганих бактерій буде збільшуватися, коли наш організм піддається впливу токсинів, особливо при вживанні в їжу оброблених харчових продуктів і цукру, вуглеводів, зернових. Кількість корисних бактерій збільшуватиметься, коли організм отримує достатньо клітковини, вітамінів, мінералів та органічних продуктів.

Їжа проходить через травний тракт, і кишківник поступово засвоює поживні речовини. Частково перетравлена їжа (відходи), яка потрапляє з тонкої кишки в товсту, стає відходами. Товста кишка поглинає воду з цих відходів, що робить її твердішою. Основна причина запорів полягає в тому, що їжа може занадто повільно переміщатися травним трактом. Це дає товстій кишці більше часу для поглинання води з відходів. Закреп у дорослих і дітей виникає через те, що товста кишка поглинає надто багато води із фекалій, це висушує їх, робить твердими, тому дефекація стає важчою.

Запори: причини та фактори виникнення

До частих причин запору, пов’язаних зі способом життя, належать:

Медичні стани, які можуть викликати запор:

  • ендокринні захворювання, такі як недостатня активність щитоподібної залози (гіпотиреоз); діабет, уремія, гіперкальціємія;
  • синдром подразненого кишечника (СПК);
  • деякі неврологічні розлади;
  • синдром лінивого кишківника, коли ваша товста кишка погано скорочується та затримує фекалії;
  • кишкова непрохідність;
  • структурні дефекти травного тракту (нориця, атрезія товстої кишки, заворот кишечника);
  • вагітність.

 

 

Фактори ризику запору

Запори можуть ставатися у людей будь-якого віку час від часу. Але є певні чинники, що збільшують ризик розвитку хронічного запору. Серед цих чинників:

  1. Вік. Люди старше 65 років часто менш активні, мають повільніший обмін речовин і меншу силу м’язових скорочень травного тракту, ніж у молодості.
  2. Стать. У жiнок часто з’являється закреп перед місячними. Це відбувається через коливання рівня тестостерону та естрогену у цей час.
  3. Вагітність. Зміни у гормональній системі призводять до того, що з’являється запор при вагітності та після пологів, а також плід всередині матки може тиснути на кишківник, уповільнюючи проходження відходів.
  4. Нераціональне харчування. Недостатнє вживання клітковини, що забезпечує переміщення їжі через систему травлення, а також менший обсяг рідини, ніж необхідний, може провокувати розвиток закрепу.
  5. Період відновлення після хірургічних втручань. Можливий запор після операції.
  6. Наявність хронічних захворювань. Неврологічних та захворювань органів травлення.

Які ускладнення може спричинити хронічний запор:

За відсутності м’якого та регулярного випорожнення можливі:

  • набряклі, запалені вени прямої кишки (запор при геморої).
  • розриви слизової оболонки заднього проходу через затверділі випорожнення, які намагаються пройти через нього (анальні тріщини);
  • інфекція у мішечках (дивертикулах), які іноді утворюються на стінках товстої кишки з фекалій, які застрягають та інфіковані (дивертикуліт);
  • скупчення занадто великої кількості фекалій у прямій кишці та задньому проході (калові пробки);
  • пошкодження м’язів тазового дна через напруження при випорожненні кишечника. Ці м’язи, крім іншого, допомагають контролювати також і сечовий міхур.

Якщо ви маєте закреп, дуже важливо вчасно звернутись до лікаря, знайти причину порушення і запобігти виникненню хронічного закрепу. 

Клініка Святого Даміана Цілителя спеціалізується на функціональному підході лікування порушень шлунково-кишкового тракта. Звертайтесь за консультацією і лікар знайде причину закрепу. 

 

 

Як уберегтися від закрепу

Дієта

Дотримуйтеся збалансованої дієти з великою кількістю рідини (не менше 1 л води на день) та клітковини, що забезпечує рух їжі через травну систему. 

Хорошими джерелами клітковини є бобові (сочевиця, сушений горох, квасоля, нут), насіння і горіхи (насіння чіа і льону, мигдаль), чорнослив, ягоди (малина, ожина), цільнозернові продукти (цільнозернові макарони, ячмінь, овес), фрукти (груші, яблука, апельсини, сливи, банани), овочі (броколі, брюссельська капуста, капуста, зелена квасоля, кабачки, шпинат).

Людям, які страждають від запорів, слід з’їдати від 18 до 30 г клітковини щодня. Цей обсяг потрібно вводити поступово в раціон. Якщо немає можливості її отримувати в необхідному обсягу з раціону, тоді почніть прийом пребіотиків — дієтичних добавок з клітковиною.

Уникайте кави та алкоголю, вони можуть провокувати зневоднення організму. Також обмежте споживання соків.

Не вживайте оброблене м’ясо, смажені страв, а також продукти з рафінованими вуглеводами, такі як білий хліб, макаронні вироби та картопля. Можна споживати нежирне м’ясо, таке як курятина, та нежирні молочні продукти.

При хронічному запорі краще вести харчовий щоденник і записувати усі спожиті продукти та реакцію травної системи на них.

Фізична активність

Рухайтеся, регулярно виконуйте фізичні вправи. Навіть ходьба допомагає.

Чудовий вибір — йога, аквааеробіка, плавання.

Важливо:

Не читайте та не користуйтеся телефоном або іншими гаджетами в туалеті.
Не беріть з собою книжку чи журнал.

Не стримуйте бажання сходити до туалету.

Закреп: що робити

Турбота про себе починається з інвентаризації того, що ви їсте та п’єте, якими побутовими і косметичними засобами та посудом користуєтеся. Дієта при закрепі є обовʼязковою. 

Також лікар може рекомендувати додаткову клітковину у добавках та в деяких випадках засіб для нормалізації стільця.

В Клініці Святого Даміана Цілителя консультація триває 2 години, за цей час лікар має змогу обговорити такі важливі питання, як ваша медична історія, дефекація, стиль життя та режим дня.

Також лікар може уточнювати стан ваших хронічних хвороб, історію вашої ваги, чи були у вас раніше хірургічні операції, які препарати та добавки ви вживаєте для полегшення запору, історію вашої родини.

Ці та інші питання допоможуть знайти причину закрепу і призначити ефективну терапію.

Також у нашій клініці є можливість проходити діагностику у лабораторіях Genova і NordicLab. 

При закрепі наші лікарі можуть пропонувати пройти такі діагностичні тести: 

  1. GI Effects® Comprehensive Profile
    Цей набір тестів, що надає клінічну інформацію про стан шлунково-кишкового тракту та допомагає визначити причини багатьох поширених симптомів та захворювань, в тому числі закрепу. Біомаркери тесту дають вичерпну інформацію про травлення та всмоктування, запалення та кишкова імунологію та мікробіоту.
  2. Профіль мікробної екології кишечника
    Це найбільш повний аналіз калу для оцінки складу кишкової мікробіоти, виявлення паразитів, бактерій та дріжджів, її чутливості до лікарських препаратів, наявності крові в стільці, наявності антигену Н. pylori, кампілобактеру, клостридій.
    Тест дає уявлення про першопричину кишкових симптомів, спричинених порушеннями кишкової мікробіоти та включає найкращий набір тестів для оцінки кишкової мікробіоти.

Симптоми закрепу

  • У вас менше ніж 3 дефекацій на тиждень.
  • Ваші випорожнення сухі та тверді.
  • Дефекація проходить важко й болісно.
  • Болить живіт чи відбуваються спазми.
  • Відчуваєте роздутість і нудоту.
  • У випорожненнях з’явилася кров.
  • Відбулася раптова втрата ваги без видимої причини.
  • Після дефекації виникає відчуття, ніби ви не повністю спорожнили кишківник.

Якщо ви спостерігаєте якийсь з цих симптомів, обовʼязково зверніться за консультацією до лікаря.

Функціональний підхід у лікуванні закрепу

Виправлення дисбалансу кишківника — це один з основних напрямів, який ми відзначаємо у функціональній медицині. Захворювання кишківника пов’язані з різними проблемами, включаючи порушення шкіри, втрату ваги, аутоімунні захворювання, запалення та інші проблеми. 

У вашому кишковому мікробіоті присутні «корисні» і «шкідливі» бактерії, і розлад у цій балансовій системі може викликати різноманітні неприємні симптоми, в тому числі і закреп.

Наші лікарі функціональної медицини запропонують програму відновлення функцій кишечника — дадуть рекомендації по зміні в раціоні, оптимізації режиму харчування та підберуть нутрицевтичну терапію, щоб сприяти ефективному знищенню шкідливих бактерій та стимулювати розмноження корисних.

Існує багато етапів у процесі відновлення вашого кишечника; це вимагає зусиль, але після завершення ви зможете насолоджуватися своїм чудовим самопочуттям.